Legend of Zelda på diskett

Legend of Zelda är ett av de mest populära spelen genom alla tider. Det är speljätten Nintendo som ligger bakom den uppskattade serien och här spelar du som huvudkaraktären Link i den fiktiva världen Hyrule. Ditt mål är att hitta åtta delar av ett föremål som heter Triforce of Wisdom för att du ska kunna rädda prinsessan Zelda från skurken Ganon.

Detta spel släpptes för första gången redan år 1986 i Japan. Det var då inte på den lilla guldiga kassetten som européer är vana vid, den första versionen släpptes nämligen på en helt vanlig diskett. Detta var ett mycket billigare sätt att lagra spel plus att du som spelare slapp att spara ditt spel via lösenord som var mycket vanligt på denna tiden.

Vad skiljer denna versionen från den europeiska?

Det som främst skiljer de två versionerna av spelet är så klart designen på själva disketten. De som bodde i Japan kunde dessutom ta sina disketter till speciella videobutiker och få ett helt nytt spel utan att behöva köpa en ny diskett. Det fanns också skillnader i själva spelet. Laddningstiderna tog lång tid men det hände att det gick fortare att komma igång med kassetten.

När lanserades kassetten?

Japan hade inte tillgång till den kassett som vi hade i Europa förrän år 1994. Detta var i samma veva som Nintendo släppte en ny kontroll till konsolen. Själva kassetten var inte guldig och glittrande som den europeiska utan kom i en stark grön färg. Idag är det alltså mer än 30 år sedan spelet släpptes och många har sparat disketten i nostalgisyfte.

Varför minns vi spelet än idag?

Legend of Zelda är ett av de bäst säljande titlarna för Nintendo genom alla tider. De har sålts i 6,5 miljoner kopior över hela världen. Det brukar vara en given titel när de bästa spelen någonsin ska rankas. De som har kvar sin gamla Nintendo-konsol kan fortfarande spela då det fungerar än idag. Det brukar ofta vara ett eftertraktat retrospel.